2021 – 2022 TFSF Etkinlik Yılına Tansu Gürpınar’ın adı verildi.

TFSF olarak 2019 yılından itibaren her yıl Mayıs ayından başlamak üzere bir yıllık etkinlik dönemine bir ahde vefa olarak fotoğraf sanatına ve örgütlenmesine emek harcamış, yaşayan değerli fotoğrafçıların isimleri verilmeye başlanmıştır. 

İlk yıl fotoğraf örgütlenmesinde büyük emeği olan Prof. Mehmet Bayhan’nın, ikinci yıl bir ömrü fotoğrafa adamış duayen fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç’ın ismi etkinlik yıllarına verilmiştir.

2021-2022 dönemi için TFSF Yönetim Kurulu değerli fotoğraf sanatçısı ve eğitmeni, doğa aşığı ve uzmanı Tansu Gürpınar’ın isminin verilmesini kararlaştırmıştır. 

Fotoğraf Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

TFSF Yönetim Kurulu

...

TANSU GÜRPINAR

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Tabii İlimler Bölümünden (Jeoloji, Botanik, Zooloji) 1964 Yılında mezun oldu. Orman Bakanlığının Milli Parklar, Yaban Hayatı ve Çevre Sorunları birimlerinde uzman ve yönetici olarak çalıştı.  Kuruluşundan itibaren (1978) Başbakanlık Çevre Müsteşarlığında görev aldı. Çeşitli birimlerinde yöneticilik yaptı. 1966 Yılında Çevre Bakanlığından emekli oldu. Aynı yıl Birleşmiş Milletler “Global 500” çevre ödülünü kazandı.

1996 – 2004 yılları arasında kurucularından olduğu Doğal Hayatı Koruma Derneğinin Ankara Temsilciliği görevinde bulundu. 2001 – 2002 yıllarında İstanbul'da WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin Genel Müdürü olarak çalıştı. Sağlık sorunu nedeniyle 2004 yılından itibaren aktif görevlerinden ayrıldı.

Otuz yılı aşkın yürüttüğü kamu görevleri sırasında doğanın korunmasına ilişkin çalışmaların içinde oldu. Kuşların ve sulak alanların korunması, milli parklar ve eşdeğer doğa koruma alanlarının belirlenmesi ve planlanması,  nesli tehlikeye düşmüş olan yabani hayvanların kurtarılması Gürpınar’ın başlıca gayretleri içinde yer aldı. Yöneticisi iken, Kuşcenneti Milli Parkında gerçekleştirdiği gelişmeler, bu alanın 1976 yılında Avrupa Konseyi tarafından korumanın başarıya ulaştığı müstesna yerlere verilen “Avrupa Diploması” ile ödüllendirilmesini sağladı. Çevre Bakanlığındaki görevleri sırasında bütüncül koruma çalışmalarına ağırlık verdi.

Fotoğrafa ilgisi ortaokul sıralarında başladı. Doğal çevrenin korunması için yaptığı çalışmaların paralelinde doğa fotoğrafçılığı konusunda yoğunlaştı. Ülkemiz doğasına ait saydamlarla yaptığı dia gösterileriyle ülke doğasının tanınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra doğa koruma çalışmalarına da destek sağladı. 

Katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda sergilemeden “Grand Prix”e kadar çeşitli ödüller kazandı.

Fotoğrafçılık konusunda eğitim verdi. Elli yıl süren bu aktivite içinde 1960’lı yılların sonlarında Çankaya Halkevinde başlattığı fotoğrafçılık kurslarını Fotoğraf Sanatı Kurumu çatısı altında doğa fotoğrafçılığı atölyesi ile 2019 yılına kadar sürdürdü. 

Karma fotoğraf sergilerine katıldı. İstanbul, New York ve Ankara’da dört kişisel sergi açtı. Fotoğraf Sanatı Kurumu ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu kurucuları arasında yer aldı. Halen FSK, AFSAD ve SSS'ın onur üyesidir.

Yayınlanmış yedi kitabı (Akarsularımız, Yabani Bitkilerimiz, Anıtkabir, Renklerin Türküsü, Ağaçlar ve Ormanlar, Doğayla Geçen Yıllar, Yedigöllerde 50 Yıl) ve çeşitli dergilerde yayınlanmış yüzden fazla makalesi vardır.

Evli, bir çocuk babası, bir torun dedesidir.