2023 - 2024 TFSF Etkinlik Yılına Yusuf TUVİ'nin adı verildi.

Değerli Fotoğraf Dostlarımız,

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu TFSF yönetim kurulu son 5 dönemdir bir yılı kapsayan TFSF etkinlik yılına Türkiye’de fotoğraf sanatına emek vermiş, öncü rol oynamış, fotoğraf derneklerinin çalışmalarına destek olmuş ve yaşayan değerli fotoğraf duayenlerine bir şükran ifadesi olarak isimlerini verme kararı almıştır. 

Bugüne kadar birbirinden değerli  Prof. Mehmet Bayhan, Ozan Sağdıç, Tansu Gürpınar ve Prof.Güler Ertan’a adanan etkinlik yıllları bu kez 2023-2024 yıllarını kapsayan süre için değerli Yusuf Tuvi’nin ismi verilmesine karar vermiştir. 

TFSF Yönetim Kurulu adına kendisine bugüne kadar ülkemiz fotoğraf sanatına katkılarından dolayı teşekkür eder, saygı, sevgi ve şükranlarımı sunarım.

Dr. Sefa Ulukan

TFSF YK Başkanı

...

YUSUF TUVİ kimdir?

1938’de İzmir’de doğdu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’ni 1960 yılında bitirdi.

1974’te fotoğrafa başladı.

FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) tarafından 1983’te AFIAP ünvanına layık görüldü.

1984’te kuruluşunda rol aldığı FOG Grubu (Nevzat Çakır, İlyas Göçmen, İzzet Keribar, Mehmet Kısmet, Bülent Özgören) olarak açtıkları Kazlıçeşme (1986), Surlar (1986), Birikimler (1989) sergilerinde ve Birikimler albümünde fotoğrafları yer aldı.

İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin koleksiyonuna dört fotoğrafı alındı ve sergilendi. 

Fotoğrafçı Birol Üzmez ile birlikte yaptığı belgesel fotoğraf çalışması Basmane ve Oteller Sokağı'nın sergisi açıldı. 2012'de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülü'ne layık görüldü.

Birçok kişisel sergi açan, dergi ve yıllıklarda yer alan Yusuf Tuvi'nin, fotoğraflarının yer aldığı New York adlı bir kitabı da bulunuyor.

1980’lerden başlayarak, yaklaşık kırk yıl boyunca çektiği fotoğrafları içeren Vizörden Bir Yaşam Serüveni retrospektifi, 2016’da İzmir’de, bir yıl sonra da İstanbul’da açıldı. Retrospektifin kitabı aynı isimle yayınlandı.

2021 yılında da YUSUF TUVİ retrospektif kitabı Eczacıbaşı Topluluğunun, Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi içinde yayınlandı.

Yusuf Tuvi, İzmir İFOD ve İstanbul İFSAK  dernekleri onur üyesidir. Onur üyesi olduğu İzmir İFOD derneği “Yusuf Tuvi Kupası” adı altında özellikli yarışma düzenlemektedir.