2024-2025 "NECMETTİN KÜLAHÇI" ETKİNLİK YILI

Değerli Sanatseverler,

Bildiğiniz gibi Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) yönetim kurulu son 6 dönemdir bir yılı kapsayan TFSF etkinlik yılına, Türkiye’de fotoğraf sanatına emek vermiş, öncü rol oynamış, fotoğraf derneklerinin çalışmalarına destek vermiş, yaşayan değerli fotoğraf duayenlerine bir şükran ifadesi olarak isimlerini verme kararını uygulamaktadır.

Bugüne kadar birbirinden değerli duayenler Prof. Mehmet Bayhan, Ozan Sağdıç, Tansu Gürpınar, Prof.Güler Ertan ve Yusuf Tuvi'ye adanan etkinlik yılları bu kez 2024-2025 yıllarını kapsayan süre için değerli fotoğraf sanatçısı "Sn. Necmettin Külahçı'nın" isminin verilmesine karar vermiştir.

Bir ahde vefa uygulaması olan Etkinlik Yılı, Federasyonumuzun  yaptığı etkinliklerde duyurulmakta, yarışma onay numaralarında isim olarak yazılarak bir yıl boyunca hatırlatılmaktadır.

TFSF Yönetim Kurulu adına kendisine bugüne kadar ülkemiz fotoğraf sanatına katkılarından dolayı teşekkür eder, saygı, sevgi ve şükranlarımı sunarız.

NECMETTİN KÜLAHÇI

1932 yılında Elazığ'da doğdu. Elazığda daha ortaokuldayken yazları bir fotoğrafçının yanında çalışarak fotoğrafa merakı daha küçük yaşlarda başlamıştır. Fotoğraf tutkunu Necmettin Külahçı 20 yaşındayken, fotoğraf sanatının ülkemizdeki öncülerinden Şinasi Barutçu’dan aldığı eğitimle fotoğraf sanatına ilk adımını atmıştır. Bir dönem Şinasi Barutçu ile MEB Öğretici Filmler Merkezi’nde birlikte çalışmışlardır. Birlikte fotoğraf gezileri yapmışlardır. Necmettin Külahçı fotoğrafçı olmasının ötesinde gerçek bir doğaseverdir.

DASK Doğa Araştırmaları, Sporları ve Kurtarma Derneği, ve FSK Fotoğraf Sanatı Kurumu kurucu ve onursal üyesidir. (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği ) AFSAD ve Sille Sanat Sarayı (SSS) onursal üyesidir.  DASK’ın DOGAY

(Doğada Görüntü Avcılığı Yarışması)’nın bugünlere gelmesinde katkısı büyüktür…

Anadolu'yu halen en gidilmez köşelerine kadar genç fotoğrafseverlerle birlikte dolaşıp deneyimlerini aktarmıştır.

Necmettin Külahçı’nın arşivi; doğa fotoğrafları ve Türkiye arşivi, 80 yıldır çektiği fotoğraflarıyla büyük bir koleksiyona sahiptir.

Fotoğrafta 50. yıl onur ödülüne sahip sanatçı 18 kişisel sergi, 200’ü aşkın slayt ve dijital gösteri düzenlemiştir.

Fotoğrafları ulusal ve uluslararası birçok yarışmada derece ve sergilemeler almıştır.

Beyaz –Siyah ve Cilo-Sat iki fotoğraf kitabı yayınlanmıştır.