Fotoğraf desteği lazım…

Bildiğiniz gibi 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrasında yitirdiğimiz binlerce canın yanı sıra birçok tarihsel öneme sahip eser ve yapılarda zarar gördü. 

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümü, Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri bölümü Uzaktan Algılama Anabilim dalı ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümünün ortak bir projeye başladılar. Bu projede depremde zarar gören eser ve yapıların dijital kopyalarını oluşturmak amacı güdülüyor. 

İlk aşamada “Habib-i Neccar Camii'nin” 3D modelini oluşturma sürecine başlandı, daha sonra diğer eserlerle devam edilecek. Federasyonumuzdan ilgili arkadaşlara ulaşılarak şimdilik sadece bahsedilen camiye ait her türlü fotoğrafın (gezi sırasında çekilmiş cep telefonu fotoğrafı dahi olabilir)  yüklenmesi konusunda destek isteniyor. 3D haline getirme işi uzun olduğundan sonrasında onlar ihtiyaç duyulan fotolar için açıklama yapacaklar. Siz veya bilgilendireceğiniz dostlarınız “Habib-i Neccar Camii'ne” ait fotoğraflarınızı "https://bringhistoryback.3dprobox.com/" sunucularına yükleyerek bu projeye ortak olabilirsiniz. 

Gelecek dönemlerde geri getirilmesi planlanan diğer eserler için duyurular yapılacaktır. Yıkılan, yok olan tarihi eserlerin 3D olsa da birer kopyasını kazandırmak isteniyor bu projede. https://bringhistoryback.3dprobox.com/ üzerinden bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Bu çalışmaya siz de katılın, destek verin ve hep beraber tarihi geri getirelim.