TFSF 2019 Ödülleri

''2019 TFSF ÖDÜLLERİ''

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından 2019 yılından başlamak üzere her yıl çeşitli kategorilerde başarılı kişi ve kurumlara ''TFSF Ödülü'' verilmesi kararı alınmıştır. 

Bu yıl ''2019 TFSF ÖDÜLÜ''ne layık görülenler altı kişi ve kuruma ödülleri 21 Mart 2020 günü düzenlenecek bir tören ile takdim edilecek iken Covit -19 salgını nedeni ile tören iptaline gidilmiştir. 

TFSF Yönetim Kurulu olarak bu kişi ve kurumlara ödülleri en uygun zamanda takdim edilecektir. 

TFSF Yönetim Kurulu tarafından yaptıkları çalışmalar nedeniyle ''2019 TFSF ÖDÜLÜ''ne layık görülen kişi ve kurumlar şunlar:

 

''2019 TFSF ŞÜKRAN ÖDÜLÜ''

Prof. Mehmet BAYHAN

1940 Malatya doğumlu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Y. Mimarlık Bölümü mezunu. Fotoğraf dalında Sanatta Yeterlik ve fotoğraf çalışmalarında yoğunlaştı. O zamanki tek derneğin başkanlığını üstlendi (İFSAK - 1976), ulusal ve uluslararası yaygın çalışmaların başlatılması için çaba gösterdi. Federasyona giden yolda ilk adımları attı, dernekler birliğini oluşturdu. Yüksek eğitimde ilk fotoğraf biriminin kurucularından ve ilk tam gün elemanı oldu (1978).Fotoğraf ana sanat dalında Prof. unvanı alan ilk kişidir. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Fotoğraf Programı’nı kurdu ve yürütücülüğünü üstlendi (1989).Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Fotoğrafçılık Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurdu ve müdürlüğünü üstlendi (1992). Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi kurucu dekanlığına atandı (1998).Pek çok ulusal ve uluslararası çalışmanın hazırlanmasına öncülük etti. 200 makalesi yayınlandı. Yurt içi ve dışı pek çok çalışma düzenledi. Kırka yakın katalog, albüm, kitap hazırladı. Yurt içinde ve dışında ödüller aldı (21 ülkeden 34 ödül).1979’da Türkiye’nin ilk uluslararası fotoğraf yarışmasını düzenlemiş, o zamandan bu yana ulusallar yanında çok sayıda uluslararası çalışma hazırlamış, FIAP’ın üç biyenalinin Türkiye’de yapılmasını sağlamış, ortak yayınlar hazırlamıştır. Türkiye FIAP temsilciliğini yürüttüğü dönemde FIAP Biyenallerinde mansiyonlar, bronz-gümüş-altın madalyalar ve FIAP Dünya Kupası alındı.1987’de Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlük Altın Madalyası verildi.1997’de FIAP (Federation Internationale de l’Art Photographique) HonEFIAP unvanı verildi ve bu unvana sahip yaşayan tek Türk vatandaşıdır. Japonya, Bulgaristan, Avusturya, Pakistan ve Romanya’dan onur üyelikleri verildi. Fransa’dan “Chevalier de l’Ordre des Palmes Academiques” nişanı verildi. (Fransa Sanat ve Edebiyat Liyakat Nişanı).

Beş ansiklopedide adına yer verildi.

Tüm bunların yanında, Türkiye’de fotoğraf örgütlenmesinde ve TFSF’nin oluşmasında üstlendiği öncü rol ve emekleri nedeniyle kendisine “2019 TFSF ŞÜKRAN ÖDÜLÜ“ ne layık görülmüştür.

**************************************************

“2019 TFSF ÖDÜLÜ”

DERYA AKKAYNAK

BİLİM İNSANI, OKYANUS BİLİMCİ

Makine mühendisi ve deniz bilimci. 2003’de ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği’nden birincilikle mezun oldu, 2005’de MIT’de aynı alanda yüksek lisansını, 2014’de MIT ve Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nde Makine Mühendisliği ve Okyanus Bilimleri alanında doktorasını bitirdi. Deniz hayvanlarının gözlerinden ve sualtında görme adaptasyonlarından ilham alarak yeni sualtı kameraları ve yazılımları geliştiriyor. Teknik, bilimsel, ve profesyonel dalış sertifikaları olan Akkaynak, Antarktika’dan Alaska’ya, Papua Yeni Gine’den Urla’ya pek çok yerde tüplü dalışla ve sualtı robotlarıyla arazi çalışması yapmakta. 2019 yılında New York Bilim Akademisi ve Blavatnik Aile Derneği tarafından verilen Blavatnik Genç Bilim Insanı ödüllerinden birini Fizik ve Mühendislik alanında almış olan Akkaynak, şu anda Florida’daki Harbor Branch Oşinografi Enstitüsünde araştırmacı olarak çalışıyor.

Sualtı fotoğrafçılığında deniz hayvanlarının gözlerinden ve sualtında görme adaptasyonlarından ilham alarak yeni sualtı kameraları ve yazılımları geliştirdi. Sea-Thru adında yapay zeka algoritmalar ile sualtı çekimlerinde daha net görüntüler elde edilmesine imkan tanıyan kendi geliştirdiği Akkaynak- Treibitz Modeli adında denklem ile başarılı sonuçlar aldı.

Araştırmacı ve bilim insanı kimliği ile gurur duyduğumuz

Derya Akkaynak fotoğraf teknolojiisine katkılarından dolayı

BİLİM İNSANI” kategorisinde “2019 TFSF ÖDÜLÜ”ne layık görülmüştür.

**************************************************

“2019 TFSF ÖDÜLÜ”

ENGİN ÖZENDES 

ARAŞTIRMACI, YAZAR VE KÜRATÖR

Türk fotoğraf tarihi üzerine araştırmalarına 1974’te başladı. 

Çok sayıda yerli ve yabancı gazete, dergi ve ansiklopedide yazıları yayımlandı. 

Pek çok jüri üyeliğinde bulundu, çok sayıda konferanslar verdi.

Fotoğraf üzerine yaptığı çalışmaları nedeniyle 1990’da Fédération Internationale de L’Art Photographique (FIAP) tarafından Excellence Fiap (ESFIAP) unvanı verildi.

Haziran 2004-Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin Fotoğraf Sergileri Küratörü olarak görev aldı.

2016’da İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), 2017’de BUFSAD’ın (Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği) Onur Üyesi oldu.

2019’da İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) tarafından 

Yılın Fotoğraf Ödülü verildi.

Nilüfer Belediyesi Mysia Fotoğraf Müzesi danışmanlığını ve serbest küratörlük çalışmalarını sürdürmektedir.

Çok sayıda yayını, sergileri ve küratörlük çalışmaları vardır.

Türk Fotoğrafına bugüne kadar yaptığı çok değerli fotoğraf tarihi araştırmaları, yayınları ve yayıncı kimliği, modern müze anlayışına gösterdiği katkılar nedeni ile

ARAŞTIRMACI İNSANLAR” kategorisinde  “2019 TFSF ÖDÜLÜNE “ layık görülmüştür.

************************************************** 

“2019 TFSF ÖDÜLÜ”

ELİF GAMZE BOZO

MUHABİR, YAZAR, FOTOĞRAFÇI

1984 yılında Ankara’da doğdu. Cam kemik hastası olarak dünyaya geldi. İlkokula başlama çağında hastalığı nedeniyle, okula alınmak istenmedi. Ailesinin büyük bir mücadelesi ile okula alındı. İlkokul yıllarını Osmaniye’de geçirdi. Ortaokul dönemlerinde Ankara’ya yerleşti. Okul yıllarında birçok şiir yarışmalarında ödüllere layık görüldü. Sonra sağlık nedenlerinden dolayı Açık Lise’de okul hayatına devam etti ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde eğitimini tamamladı. 2008 yılında Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nden (AFSAD) fotoğraf sanatı eğitimi ve 2011 yılında Anadolu Üniversitesi “Etkili Konuşma ve Diksiyon” eğitimini başarıyla tamamladı.

Üniversiteyi okurken Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu kanalında 5 yıla yakın muhabirlik yaptı. Fakat ulaşım sorunundan dolayı, muhabirlik hayatını bıraktı.

Şu an Türk Telekom Assistt Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri Çağrı Merkezinde, iletişim asistanı olarak çalışmakta. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme (eski) Bakanı sayın Binali Yıldırım’ın “Ulaşımda, iletişimde ve hayatın içerisinde bende varım” projesiyle başlamış olan evden çalışma yani “Home Office” ile iş hayatına tekrar başladı.Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önem verdiği bu projede 3 Aralık 2011 Dünya Engelliler Günü nedeniyle, “yılın başarılı engelli genci “ödülüne layık görüldü.2012 yılında 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül tarafından yılın başarılı genci seçildi.

Bunun yanı sıra yazarlık fotoğraf resim sanatıyla da ilgilenmekte. 2008 yılında kendi çalışması olan “Hayata birde buradan bakınız” adlı bir fotoğraf sergisi açıldı. 2010 yılında “İlle de Hayat” şiir kitabını, 2012 yılında ise “ Gitmek için Gelir Aşk”, 2015 ylında “Kambur Güvercin” 2016 ''Kendime Engel Olamıyorum-Senegal'' adlı kitaplarını okuyucusuyla buluşturdu. İlk şiir kitabından çok sevdiği sanatçı ablası İlkay Akkaya ile 3 şiir klibi bulunmakta.

Edebiyat alanında birçok ödülleri de bulunan Elif Gamze Bozo, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında Uluslararası Edebiyat ve Kültür Şöleninde yılın başarılı yazarı seçilerek onur ödülüne layık görüldü. 2010 yılında Tübitak “Yürüyen Akıl Proje” nde onur ödülüne layık görüldü. 2013 yılında MEMUR-SEN tarafından başarılı engelli bireyi olarak ödül aldı. 2013 yılında bu yana Engelsiz Sanat Derneği'nin "Yorgan Altında Kimse Kalmasın Hareketi" kapsamında “Anadolu’yu Tanıyor muyuz?” gezici belgesel fotoğraf sergisi Türkiye’nin birçok yerinde sergilenmeye devam ediyor ve CHP tarafından açılan sergisi ödüle layık görüldü. 2016 yılında ‘’Kendime Engel Olamıyorum-Senegal’’ projesiyle Engelsiz Sanat Derneği tarafından başarı proje ödülüne layık görüldü. 2017 yılında World Disibality Union WDU ‘nun Rusya'da düzenlediği konferansta, engellilerin ‘’HOME OFFİCE’’ ve sanat alanında ki çalışmalar projesi ile Rusya’da ödüle layık görüldü. Uluslararası Çağrı Merkezleri Derneği tarafından 1600 Çağrı Merkezlerini geri de bırakarak, iki dalda Altın Kulaklık Ödülüne layık görüldü. 

Hâlen, Engelsiz Sanat Derneği'nin Proje Danışmanlığını sürdürmekte.

 “Cam Kemik Hastalığı” ile doğmasına ve fiziksel engeline rağmen üretkenliği, çalışkanlığı, hayata tutunması ile gösterdiği örnek mücadelesi nedeniyle

YAŞAMA FOTOĞRAF ile TUTUNANLAR“ kategorisinde “2019 TFSF ÖDÜLÜ”ne layık görülmüştür.

************************************************** 

“2019 TFSF ÖDÜLÜ”

Ali VAR

AKTİVİST, FOTOĞRAFÇI

1982 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra, askerlik hizmetini yerine getirdi. 1999 yılında İzmir’de matbaa ve reklam sektöründe çalışmaya başladı.2007 yılında, 25 yaşındayken ALS teşhisi aldı ve üç yıl yaşam süresi öngörüldü. 2009 yılında kendi projesi olan bir afiş çalışmasıyla ALS konusunda farkındalık yaratmayı hedefledi. Bu çerçevede tesadüfen tanıştığı Tahir Ün’ün desteği ile projesini gerçekleştirdi. 2010 yılında ayak başparmağı ile çektiği aile öz-portresiyle ALS hastalarının katılımıyla açılan karma sergiye katılarak fiziksel engel tanımadığını kanıtladı. Aynı yıl, kendisine fotoğraf çekmenin fiziksel bir eylem olmaktan çok daha fazlası olduğunu söyleyen Tahir Ün ile birlikte fotoğraf çalışmalarına başladı. “1+40 Ali” projesini oluşturma fikri de bu yıl doğdu. 2012 yılında ALS Hastalığıyla ilgili ödüllü “3 Harf” belgeselinde yönetmen Suha Arın ile çalıştı. 2014 yılında Tahir Ün ile birlikte “1+40 Ali” projesi tamamlandı. Bu çerçevede kataloğu da basılan çalışma için kendisinin de katılımıyla çok sayıda etkinlikler gerçekleştirildi.

 2017 yılında Tahir Ün’ün ödüllü kısa filmi “Baba Dili”nin de ana karakteri oldu. Ali Var, fotoğrafın yanısıra şiir ve kısa oyunlar (skeç) yazmaktadır. Bizzat sahneye koyarak yönettiği skeçler amatör oyunculuk yapan ALS hasta yakınları tarafından çeşitli toplantılarda oynanmaktadır.

YAŞAMA FOTOĞRAF ile TUTUNANLAR“ kategorisinde “2019 TFSF ÖDÜLÜ”ne layık görülmüştür.

************************************************** 

“2019 TFSF ÖDÜLÜ”

ESPAS YAYINCILIK

Günümüz Türkiye’sinin ekonomik şartlarına rağmen özveri ile çalışmalarını sürdüren ve fotoğraf ağırlıklı olmak üzere bir çok sanat yayınını Türkçe tercümesi ile bizlere kazandıran ESPAS Yayıncılık yayın hayatında gösterdiği örnek mücadelesi nedeniyle,

Kurumsal bölümde “YAYIN“ kategorisinde “2019 TFSF ÖDÜLÜ”ne layık görülmüştür.

************************************************** 

Kendilerini yürekten KUTLUYORUZ!

“2019 TFSF ÖDÜLÜ”ne layık görülenlere Covit -19 Salgını sonrası uygun tarihte düzenlenecek törende ödülleri takdim edilecektir.

TÜM ALKIŞLAR SİZLERE!