AFSAD ÇAĞDAŞ BELGESEL ATÖLYESİ
AFSAD ÇAĞDAŞ BELGESEL ATÖLYESİ
Atölye Eğitmeni : Arzu Eke
Atölye Tarihleri : 27.10.2022 (16 hafta)
Atölye Gün ve Saati : Perşembe Günleri , 19.00-21.00
Fotoğrafın söylem şekilleri değişeli uzun zaman oldu. Bir ifade biçimi olarak fotoğrafa bakma, anlama ve yorumlama pratikleri nesne özne ilişkisinin hareketlenmesiyle de başka bir bölüme geçti. Bu söylem değişikliği fotoğrafın birçok dalında klasik anlatımın değişmesine de sebep olmuştur. 1960'lardan itibaren kavramsal temelli avangart sanatın seyri dünyadaki çağdaş söylemi belirlemeye ve değişimine devam etmeyi sürdürüyor. Bu değişimin ayak sesleri klasik belgesel anlatımının da sınırlarını zorlamış ve değiştirmiştir. Belgeselin sanat ile sanat olmayan arasındaki belirsiz doğası yeni bir etkileşim alanı yaratmış; estetik ve etik, kurgu ve gerçeklik, belgesel güç ile belgesel potansiyel, sanat ve sanatın sosyal, politik ve ekonomik koşulları arasında gelgitler, yeni yaklaşımlar ve tartışmaları da alevlendirmiştir.
Zinhar kutsal sayılan klasik belgesel anlayışın sanatı olur mu? Müdahale edilemez, edilirse belgesel olmaz, ne sanatı, belgeselin sanatı mı olurmuş, hele birde işin içine kurgu, kurmaca giriyorsa asla belgesel olmaz sorularının cevabını arayıp, aslında bu tarz söylemlere sıkı sıkıya bağlı olan bu düşüncedeki insanlara biz değil Dorothea Lange'in cevap verdiğini göreceğiz. Hazır Türkiye'nin ilk çağdaş sanat belgeseli olan Crossroads'da görücüye çıkmışken çağdaş veya kavramsal belgesel üzerine çalışalım, proje fikir alışverişi yapalım istiyorum. Çağdaş belgesel'de dünyanın aldığı yola şaşıracak ve yakalamak için heyecan duyacaksınız. Proje grubu olarak farklı işlere imza atmanın, yeni olanı anlamanın heyecanı şu zor zamanlarda hepimize iyi gelecektir.
Anlamak bizi değiştirir. O andan itibaren, bir dakika öncesinde olduğumuz kişi değilizdir artık; sonsuza dek değişmişizdir. Sizi değişmeye davet ediyoruz.